Veckans Östersjövänliga tips för den som har en trädgård

Jag älskar att odla bondbönor! Fröerna är stora så man bara sticker ned dem i jorden, som kan vara ganska grov, ogödslad, obearbetad och bemängd med ogräs. Plantorna skjuter upp ändå med kraft och tar över och blir stora och härliga. Utan särskilt mycket arbete från min sida bearbetar bondbönsplantorna jorden och tränger av egen kraft tillbaka ogräset. Bondbönor spelar alltså en viktig roll i min trädgård.

Anledningen till att bondbönorna inte behöver gödsel är att de har den fantastiska förmågan att hämta kväve från luften – som till 80% består av just detta – och förvandla detta till högvärdigt protein. Det är en liten grupp växter som har den speciella förmågan. Kvävet i luften är svårflörtat. För att få det att reagera i naturen krävs något i stil med ett blixtenslag! Eller en sådan här fantastisk växt som bondbönan som utvecklat en symbios med en jordbakterie som får socker av växten som ju kan fixera solenergin och som använder denna energi tillsammans med en avancerad katalytisk process för att tvinga kvävet att reagera och bilda protein. Och så får växten en del av det där kvävet som blivit redo att ingå i olika föreningar. Man kan också tvinga kvävet att reagera i konstgödselfabriker – men då går det åt energi. Två liter olja till ett kg kväve var formeln förr i tiden. Nu har det effektiviserats, men det går fortfarande åt fossil energi och den processen har en bra bit kvar till samma elegans som den naturliga.

Sedan kommer frågan: Vad gör jag med skörden? Som primör kan bondbönorna vara goda – skördade i precis rätt tid, kokta i lättsaltat vatten med lite smör. En gång, två gånger – men det finns en risk att familjen tröttnar. Förr i tiden åts det så mycket bondbönor bland de fattiga i Sverige att en del av de som upplevt detta utvecklat en avsmak för bondbönor. Alltså krävs en liten kreativ kulinarisk insats för att återupprätta bondbönan.

I somras tog jag bara hand om överskottet, kokade lätt och frös in i påsar – och lämnade frågan om vad jag gör med dessa påsar till senare. Nu har ”senare” kommit – d.v.s. februari.

I ”Skillnadens Skörd” av Sara Bäckmo hittade jag ett recept på bondbönsfalaffel. Mixa bönorna med hackad lök, persilja, vitlök, chilipeppar och salt. Blanda i ägg. Lägg till mjöl tills det blir en smet. Fritera små bollar av detta i rapsolja. Det blev faktiskt riktigt bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s