Diet for a Green Planet – vad betyder ”mindre kött”?

En av de fem punkterna i ”Diet for a Green Planet” handlar om vår konsumtion av kött. Det där med ”mindre” är ju alltid en relativ sak. För den som redan äter nästan inget kött kan ju uttrycket ”mindre” hamna fel. På nationell nivå äter vi svenskar för mycket. Det är på det viset vi måste se saken. Men vad innebär det individuellt? Jag tänker att alla människor måste hitta sin egen väg här. En del vill gå ”all in” – medan andra vill hitta det där med lagom.

Här är Henrik Schyfferts programserie ”Köttets lustar” på Svt Play riktigt bra! Olika inriktningar får komma till tals och prövas och det hela landar i en bra balans. Den största miljönyttan ligger i att de som idag äter alldeles för mycket kött lär sig en medelväg som är både rimlig att genomföra och attraktiv. Det är också bra att alla – köttätare som vegetarianer – lär sig laga några goda vegetariska rätter så att vegetarianerna slipper känna sig besvärliga.

De som äter kött som svenskt genomsnitt eller mer har en vinst för både hälsa, välmående, ekonomi och miljösamvete att göra. Låt bli det kött som det inte går att ta reda på var det kommer ifrån och köp endast sådant kött som du kan stå för hela vägen! Lär sedan att använda detta dyrbara kött väl och att laga god vegetabilisk mat som kompletterar.

En del kommer att gå hela vägen och bli vegetarian och t.o.m. vegan. Att en majoritet av människor skulle bli vegetarianer är naturligtvis långt ifrån realistiskt – och dessutom behövs djuren i ett sunt ekosystem. Att göra sig helt oberoende av animaliska produkter har inget med miljöhänsyn att göra. Det kan ha en del med hälsa att göra – men då är det individuellt. För en del människor är det bra att äta en del kött för hälsans skull – för andra är det bra för hälsan att vara vegetarian eller till och med vegan. Den som påstår att en generell

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s