Tiden mognar för att förbjuda tillsats av nitrit i kött

Nitrit används för att ge skinka och andra köttprodukter den rosaröda färg vi vant oss vid.

För 40 år sedan gjordes vetenskapliga studier som varnade för att nitrit kan orsaka cancer. Idag finns en stor mängd tydliga studier som pekar på att denna risk är verklig. Risken är tillräckligt väldokumenterad och tillräckligt allvarlig för att motivera att inte använda nitrit. Av den anledningen är det förbjudet att använda nitrit i ekologiska produkter.  Att vänja sig vid en annan färg på köttet måste vara möjligt. Motargumentet att nitrit skulle behövas för att säkra maten mot botulism håller inte. Vanligt salt och renlighet räcker. Dokument Utifrån 10/12 om köttlobbyn blottlägger ett problem som är betydligt större än bara nitriten och cancerrisken.

Vi behöver oberoende forskning – och vi måste lära oss att förstå hur starkt ekonomiska intressens finansiering av forskning snedvrider. Tobaksforskare som länge hävdade tobakens ofarlighet och långt senare avslöjades vara betalda av tobaksindustrin är klassiskt.

Den historien avslöjades – och nu håller andra liknande historier på att rullas upp. Som nu i Dokument Utifrån om nitrit. Det är bra! Nu krävs bara en insats för att behålla medvetandet – och där spelar ekologiskt producerat en viktig roll. I och med att vi lär oss att leva av ekologiskt producerat upptäcker vi att det är fullt möjligt att klara sig utan alla dessa onödiga och mer eller mindre hälsovådliga produkter. Det går! Det går till och med alldeles utmärkt.

Detta medvetande om att det går bra utan är det absolut starkaste medlet för att övervinna hälsovådliga och miljöfarliga ämnen som tvingas på oss – att visa att livet fungerar utmärkt utan dem! Visa detta – inte för andra – utan var och en för sig själv. Har man skaffat sig den erfarenheten så har man övervunnit risken att bli manipulerad av dem som säger att det ena eller det andra är absolut nödvändigt.

Ett litet men viktigt steg vore att få fram nitritfria charkprodukter i svenska butikshyllor.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s