Matrapporten 2017

Matrapporten är en stor årlig undersökning av svenskarnas attityder till mat som görs av Foodfriends.

MatLusts möte 28/11 fick vi en dragning.

Det mest intressanta var att det blev så tydligt att Sverige är ett mycket matintresserat land – 79% säger sig vara matintresserade eller mycket matintresserade, vilket är en stor andel internationellt.

Detta är bra eftersom maten faktiskt är viktigare än vi tror – för klimat, biologisk mångfald, övergödning – och för hur jordklotet kommer att se ut fysiskt i framtiden. Blir det monokulturer av industrigrödor som majs, soja, vete, palmolja, gran och några till på oändliga fält som växlar med städer, fabriker, logistikcenter, vägar, öknar och naturreservat som små öar här och där? Eller kan vi också få ett omväxlande jordbrukslandskap med betesmarker, ängar, trädgårdar och olika varianter som producerar både mat, bioenergi, byggmaterial, friluftsliv och annat samtidigt?

Intresset för mat talar för att vi kan få mer av det mångfunktionella landskapet.  Vartefter alltfler fördjupar sig i frågan kommer vi att upptäcka kopplingen till de arealer vi äter mat ifrån. Vem vill medvetet bidra till matöknar?

En annan sak jag fastnar för är att veganer och vegetarianer trots tydlig trend är och förblir en ganska liten minoritet – medan vegetabilisk mat ökar hos människor som inte säger nej till att äta kött ibland. Det är också en bra trend!

Djuren spelar en viktig ekologisk roll i varje ekosystem. Det som blivit fel är att vi överproducerar industrigrödor med hjälp av billig fossilenergi och sedan bygger industrier för animalieproduktion som är helt frikopplade från det ekosystem där de finns. Billigt foder blir billigt kött. Men det är på bekostnad av biologisk mångfald, jordförstöring och övergödning.

En djurhållning som är integrerad i ett lokalt ekosystem är något helt annat. Man kan ha personliga skäl att bli vegetarian eller vegan. Men för den ekologiska hållbarheten finns ingen anledning att gå längre än till att hålla konsumtionen av animalier på en balanserad nivå och välja kött från djur som levt av grovfoder och spill i ett hållbart ekosystem.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s