Diet for a Green Planet – ett helhetstänk för hållbarhet

I Östersjöprojektet BERAS (2003-06) kom vi fram till ett scenario byggt på ekologiska gårdar med balanserad växtföljd och djurhållning som visade att ett sådant jordbruk om det tillämpades konsekvent i hela Östersjöområdet skulle göra det möjligt att lösa övergödningsproblemet. Vi gav det jordbruket ett namn ”Ekologiskt Kretsloppsjordbruk”. Och ja – maten skulle räcka till alla 90 miljoner som bor i området.

Men inte om man bara fortsätter att äta på samma sätt och byter ut allt mot ekologiska matvaror. Matvanorna har sin egen ekologi. De behöver anpassas till det som passar att odla i ett lokalt ekologiskt kretsloppsjordbruk.

I nästa Östersjöprojekt BERAS Implementation (2010-13) började vi utarbeta det vi kom att kalla ”Östersjövänlig mat” med sina kriterier:

  1. Gott, hälsosamt, attraktivt
  2. Öka andelen ekologiskt – och helst från ekologiskt kretsloppsjordbruk
  3. Lokal mat i säsong
  4. Minska andelen kött
  5. Minska spillet

Kostenheten på Södertälje kommun tog sig an med att utveckla detta i praktiken och i samarbete med partner i Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Tyskland och Danmark. Södertälje blev tack vare ett kreativt nyskapande och ett mycket aktivt arbete av kostchefen Sara Jervfors och hennes team anmärkningsvärt framgångsrika:

Andelen ekologiskt ökade till 50% – utan att maten blev dyrare per portion! Och samtidigt blev maten allt bättre också när det gäller smak och matgästernas allmänna uppskattning. När vi hade fina utländska besökare som vi ville imponera på så bjöd vi dem på skolmat. De kunde ju se att där satt vanliga skolelever och åt samma mat. Det här var inte någon specialmat för besökarna! Under den här tiden började Kostenheten få priser. Först ett hedersomnämnande av WWF ”Earth Hour Challenge” – och så Årets Skolmatskommun, Årets Skolrestaurang och Årets Kostchef av White Guide Junior och ven andra utmärkelser.

Det här arbetet ledde också till att konceptet väckte intresse i andra länder. 2014 blev Södertälje utnämnt av EU´s Östersjösekretariat URBACT i Paris till ett ”Good Practice Example” med uppdrag att föra över sitt kunnande till andra städer i Europa i ett ”Pilot Transfer Project”. Bland dessa var en stad utanför Barcelona – Mollet del Vallès.

Att tala om ”Östersjövänlig mat” i Spanien skulle ju bli lite konstigt, så vi sade istället ”Diet for a Green Planet”. För övrigt började konceptet sprida sig även till Dominikanska Republiken och Indien…  Och redan i Göteborg är det inte naturligt att prata ”Östersjövänlig…”

Konceptet visade sig fungera oavsett om målet var att minska övergödningen, minska klimatpåverkan, främja biologisk mångfald, förbättra människors hälsa eller bara laga god mat. Var man än börjar, så följer de andra målen med! Man arbetar med hela hållbarheten i ett enda grepp!

Är det någon skillnad mellan ”Östersjövänlig mat” (”Diet for a Clean Baltic” på englesa) och ”Diet for a Green Planet”?

Nej! Det handlade redan från början om ett tänkesätt med stor flexibilitet och som inte minst stimulerar kreativitet. För det handlar om att få ihop de fem kriterierna till en helhet – och det skall leda till en kost som passar den individ eller den restaurang som det handlar om. Vad det blir i praktiken är olika för varje gång – eftersom människor är olika och varje plats på jorden har unika förutsättningar.

Annonser

En tanke på “Diet for a Green Planet – ett helhetstänk för hållbarhet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s