Vargasommar

Vargasommar

I sommar har vi haft hand om får inne i en vargfamiljs revir. Det innebär inte att vi vet hur det känns att vara direkt drabbad. För det är vi inte. Molstabergs gård, som finns i samma vargrevir är drabbad. Det är skillnad.

Vi är bara fodervärd till några få får och vi har inte drabbats av någon vargattack – och fåren har vi hemma bara på vår semester när vi kan slösa lite med vår tid. Det är vår lyx att kunna göra det och vara hemma. Om vi har en smart strategi eller om vi bara haft tur hitintills vet vi inte. Eller – Jo, vi hade en smart strategi, för vi tänkte igenom saken från början och var mentalt förberedda på att om vi drabbas av en vargattack trots våra åtgärder – så har vi gjort vårt bästa och behöver inte ha dåligt samvete.

Vi tänkte som så att det lönar sig inte att försöka stängsla ut vargen med elstängsel o.s.v. Det är dyrt, mycket arbetskrävande – och om vargen känner lukten av får och vill in, så finns ändå inget stängsel som hindrar den. Framför allt är problemet med elstängsel mot varg att det måste sitta lågt. Det innebär att gräs och annat på marken lätt kommer åt och jordar. Visserligen säger teorin att elen skall vara stark nog för att bränna bort gräs som växer upp emot det. Men det är teorin. I praktiken räcker det att en liten kvist ramlar ner mot stängslet och jordar det och under tiden växer några grässtrån upp. Om man alltså inte dagligen eller ganska ofta kollar det. Det har jag inte tid med ens på semestern när jag unnar mig lyxen att slösa med min tid. Vad vi istället framför allt gjort är att ta in djuren i ett helt vargsäkert utrymme på natten. (Jag hör att det är olagligt och att en fårägare har blivit anmäld av djurskyddet för att ha tagit in sina får när de var sjuka. Kanske medger lagen ett undantag i fall av värn mot varg? I alla fall om det här stämmer tänker jag att en lagändring vore på plats om det inte handlar om en tillämpningsfråga…) Dessutom har jag tagit mig för att ”pinka revir”. Eftersom vi har en urinseparerande toalett så kan jag göra detta med hjälp av en vattenkanna. Hur pass effektivt det var har jag ingen aning om. Mitt förnuft säger mig att den viktigaste åtgärden var att ta in fåren på natten – och att jag kan ha haft ett mått av tur. Vargen verkar ha fastnat för att jaga mest i ett annat område än mitt trots att vi bor inom promenadavstånd från där själva lyan lär finnas. Och rapporter säger att vargen inte är rädd för människor.

En professionell gård som Molstaberg kan inte göra så som vi gör. De har djuren i många olika grupper och har stora marker. Länsstyrelsen har fattat sitt beslut att tillåta skyddsjakt på en av de vuxna vargarna – och får kritik från två håll. Det finns känslomässiga överdrifter från båda sidor i vargdebatten. För mig handlar det inte om människa mot natur som många vill göra det till – utan om biologisk mångfald mot annan biologisk mångfald – och att vi så länge i Sverige haft en så oförstående politik gentemot lantbruk och landsbygd att vargfrågan får bägaren att rinna över. Visst går det att lära sig leva i harmoni med ett rovdjur. Men det tar tid att vänja sig och bygga upp strategier. Med ”tid” tänker jag snarare decennier än veckor… Och i Sverige har vi byggt upp ett system som är känsligt och sårbart. Småbruket är minst lika viktigt som vargen för den biologiska mångfalden. För den som lägger ned sin själ på att bygga upp en besättning som är lokalt anpassad och kanske bevara ett utrotningshotat genetiskt arv kan inte en ekonomisk ersättning kompensera den förlust en vargattack kan innebära.

Om jag hade varit beslutsfattare och haft något att säga till om i vargfrågan (vilket jag inte strävar efter – absolut inte), så skulle jag inrikta mig på att framför allt annat få till en fredsprocess och i centrum för denna fredsprocess skulle jag ställa den biologiska mångfalden.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s