”Nu krävs kraftfulla åtgärder mot nötkött och flygresor”  = ett rätt och ett fel!

I DN idag 27/2 2015 skriver 12 forskare om att det behövs kraftfulla åtgärder för klimatets och framtidens skull. Det har de verkligen rätt i! Och när det gäller flyget har de också verkligen rätt. Det är ju helt galet att flyget är exkluderat från koldioxidskatt.

Men när det gäller nötköttet har dessa forskare – varav ingen forskar inom jordbruket – missat en mycket väsentlig sak: När det gäller kött, så är det helt avgörande om köttet är producerat med perenna (=fleråriga) grödor som hjälper till att bygga upp markens humus eller med ettåriga grödor som bryter ned humuskapitalet i jorden och löser upp det i klimatgaser. Nötdjur – kor och tjurar – har förmågan att leva av enbart bete eller enbart bete och hö/ensilage! De djuren hjälper faktiskt till att bygga upp humus i marken genom att fixera klimatgaser. De har en positiv effekt! Om man hugger ned djungel för att den skall bli betesmark till nötdjur i några år innan den förstörts för lång framtid, så är det naturligtvis starkt negativt. Likaså förekommer att man odlar foder på ett ensidigt sätt för att maximera nötköttsproduktionen. Men så går verkligen inte all nötköttsproduktion till. Att klumpa ihop nöt och nöt är en förenkling man inte får göra.

När det sedan gäller de ”energieffektivare” kyckling och gris, så är problemet att dessa oftast utfodras i stort sett med foder från ettåriga grödor som alltså bryter ned jordens humuskapital och förvandlar det till klimatgaser i stort sett hur man än odlar. Dessutom är det grödor som mycket väl hade kunnat vara mat till människor direkt! Men, man kan också mycket väl utfodra dessa djur med spill som drav, mäsk och vassle. Men eftersom arbetskraften är dyr och dessutom beskattad blir ett sådant kött dyrt och har därför alltmer försvunnit från marknaden och är idag inte lätt att få tag på.

Med dessa fakta i grunden så blir rådet tvärtom – ät en lagom mängd kött, men snarare nöt- och lamm från ekologiska naturbetesdjur än fläsk och kyckling. Det värsta blir billigt fläsk, och anledningen till detta är att billig konstgödsel (som slukar fossil energi i framställningen) driver ned världsmarknadspriset på spannmål, så att fläskproduktionens lönsamhet kommer att hänga på att pressa så mycket foder som möjligt i grisarna med största möjliga effektivitet.

Den logiska åtgärden för att råda bot på detta är att beskatta handelsgödseln – och för att få ihop ett förslag som fungerar med bönderna så skulle den skatten återföras till lantbrukarna i form av minskad arbetsgivaravgift.

Något behöver också göras mot importen av billigt kött, billig foderspannmål och billig soja som inte betalar sina miljökostnader. Där finns en knut i Världshandelsorganisationens regelverk som behöver lösas upp. Att definiera god miljöhänsyn som olagligt handelshinder är ju inte klokt. Men så fungerar det faktiskt idag!

Och konsumenten behöver lära sig att konsumera klokt. Det är det som kallas Östersjövänlig mat eller ”Diet for a Green Planet”.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s