Vår dagliga mat – så nära så vi inte ser den?

Någon har missat matens roll i folkhälsoarbetet i Södertälje kommun!

De flesta av oss äter tre gånger om dagen – mat!

Och vet i stort sett ingenting om hur den kommit på tallriken. Jag menar konkret just den mat som ligger på tallriken vid en viss given måltid.

Jag må ha ett hyggligt gott grepp om många av mina egna måltider. Men det beror på att frun och jag odlar en hel del av det vi äter själva och att vi köper en del också direkt eller via butik från bönder som vi faktiskt känner. Dessutom har jag som agronom och med senare efterforskningar ett hyggligt grepp om hur det går till i lantbruket och livsmedelsindustrin nu för tiden. Jag misstänker att detta gör mig till ett undantag. Men även jag har ofta inte en aning om varifrån det jag har på tallriken kommer.

Det finns en historia: En restauranggäst säger till kyparen ”Jag skulle vilja veta varifrån biffen kommer”. Kyparen svarar ”Nej, det vill du inte!”.

Just i Södertälje kommuns skolor kan man faktiskt må bra av att veta var maten kommer ifrån. Arbetet bakom detta är så gediget – och kan bli ännu bättre med ett positivt engagemang från pedagokiken.

Medvetenhet om bra mat är tvåfaldigt betydelsefullt för hälsan. Dels för att den medvetne kommer att äta sundare – och dels därför att själva motivationen och förbindelsen med något av det mest grundläggande i våra liv är hälsosam i sig.

Därför kommer jag på onsdag när frågan om Utbildningsnämndens tillämpning av Södertälje kommuns folkhälsoplan kommer upp att driva frågan om att få in en mening om att utveckla detta med mat och odling i pedagogiken för hälsans skull!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s