#Modernisera människan också – inte bara prylarna!

Ibland väller en stor frustration upp. Vi pressas att delta i en ”modernisering” som jag inte frågat efter utan tvärtom gör vad jag kan för att bromsa. Nu var det rakapparatsindustrin som fick mig att gå i taket, även om det finns mycket värre saker att ta i. (Vi får väl se om jag faktiskt går över till rakkniven med strigel och ser det som ett framsteg, eller hyveln).

En gång när våra barn var i den åldern och läste om medeltiden i skolan fick jag kommentaren ”Äsch, det var ju inget – vi har ju medeltiden hemma!”. Det var delvis sant. Vi odlar de grönsaker vi äter i trädgården och det gjorde säkert en del folk också på medeltiden. Fast vedspisen vi lagar mat på är ju en modern sak från 1905! Och de sorter vi odlar fanns nog inte på medeltiden heller. Och även om jag inte följer det senaste i den elektroniska utvecklingen utan väntar tills priserna går ner och de värsta buggarna är övervunna, så har vi vår beskärda del av elektronik. På den tiden dock ingen TV, vilket i ett barns ögon naturligtvis kvalificerade oss för beteckningen ”medeltida”.

Och på en annan nivå, så har jag börjat känna mig ganska nöjd med att de gamla saker jag håller fast vid av ren konservatism och bekvämlighet blir moderna igen och betecknas med tjusiga moderna ord som ”retro” och ”vintage”.

Jag minns en bonde som körde sin gård med häst och påstod att han var för lat för att orka hålla på med traktorer. Om man väl har en bra arbetshäst och den vet vad den skall göra, så har jag sett en hel del bevis på att hästen mycket väl står sig i konkurrensen för många uppgifter där vi idag inte ifrågasätter maskinen.

Den här bonden hade en liten gård och berättade att han i ett samtal med en granne med tio gånger så många djur och areal kommit fram till att de hade samma netto till löneutrymme. Grannen hade flera gånger högre omsättning, men kostnaderna för inköpt foder, diesel, räntor mm åt upp hela skillnaden. En väsentlig skillnad var att grannen skulle drabbas hårt och obönhörligt om priset på foder, konstgödning eller räntorna skulle stiga för mycket – eller mjölkpriset gå ned.

Den lilla gården har ett annat problem; Den moderna människa som förstår att uppskatta den här livsstilen och behärskar konsten att sköta en gård på det här sättet (eller har tålamodet att lära sig det) är sällsynt, och att matcha den gård som har de rätta förutsättningarna med den unga person som med rätt utbildning skulle kunna passa in är en konstart med alltför få utövare.

För inte kan man väl förneka att den här kluriga bonden med sin förunderliga livsvisdom är på väg att bli högsta mode – liksom toppmodern och levande fossil i ett.

Idag finns fantastiskt fina tekniker som skulle kunna göra livet både miljövänligt, bekvämt och inspirerande.  Med solpaneler på ladans tak kunde gården producera all energi den behöver och sälja överskottet till nätet – särskilt om den utnyttjar modern teknik på ett väl genomtänkt sätt i kombination med förmågan att få husdjuren att göra nytta på det sätt som de verkar vara skapta för och kombinera de olika kulturväxterna så att rätt mängd kväve fixeras från luften och fosfor och mineraler från marken och bördighet byggs upp medan livsmedel produceras. Idisslarna omvandlar hö och beten till gödsel, mjölk, kött och ungdjur. Hästen gör det mesta av grovjobbet och bidrar till betesskötseln med en lite annorlunda och kompletterande betesteknik. Hönsen hjälper till att hålla flugfritt, sprider gödselmockor och plockar spillsäd. Grisen plöjer åkern och markbereder i skogen. För mig är de där kluriga bönderna som får ihop denna avancerade etologi och ekologi med moderna samhällsförhållanden till en fungerande helhet de sant moderna människorna. En del av dem har faktiskt en doktorsavhandling eller något högavlönat och avancerat arbete bakom sig dessutom.

Men var finns den stora samhällssatsningen på att förbereda barn och ungdom för det verkligt moderna livet?

Snart börjar jag som ledamot i Utbildningsnämnden. Nu skall jag ta reda på det här och börja undersöka om jag kan göra något åt det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s