#klimatforum2014

Är politiken medveten om att hälften av klimatpåverkan globalt är kopplad till maten? Jag misstänker att detta inte riktigt sjunkit in ännu. Men jag tror det är på väg.

Anders Wijkman gjorde kanske dagens bästa inlägg. Hans slutpoäng var att vi borde göra en skattereform där vi går från att beskatta arbete till att beskatta uttag av naturresurser. Det har jag också tänkt länge – och jag tror inte jag är ensam.

Ett litet steg i den riktningen skulle nuvarande regeringen kunna ta. Den har återinfört skatten på handelsgödsel, vilket jag tycker är bra. Men den har inte varit tydlig med att den skall återföras till jordbruket. Gör detta i form av minskade arbetsgivaravgifter till jordbruket! Med en sådan branchneutral beskattning – en riktig skatteväxling – skulle det gå att höja skatten på inköpt kväve och fosfor (handelsgödsel) till en sådan nivå att det faktiskt får rejäl miljöeffekt. Då vrids ekonomin till att anställa fler, vilket stimulerar omställning till sunt ekologiskt regenerativt jordbruk. Det är viktigt att handelsgödselskatten inte går in i statskassan för att bekosta sådant som inte är direkt riktat till jordbruket. Vi får inte missgynna vårt jordbruk och få jordbrukarna negativt inställda på det sättet.

Jag hade anmält mig till klimatforum några veckor tidigare, och så fick vi ett erbjudande om att ha en monter dessutom, och så blev det. Vi var totalt 4 personer – Sara Jervfors, Christine Strandberg, Artur Granstedt och jag – som visade upp Södertälje kommun, URBACT projektet Diet for a Green Planet och det tematiska partnerskapet ”Uppbyggande av kompetens för ekologiskt lantbruk som nyckelfunktion i ekologiska kretsloppssamhällen” finansierat av Svenska Institutet. Intresset för vad vi gör var stort – vi hade intresserade människor hos oss i stort sett hela tiden i pauserna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s