Slarvig journalistik om avveckling av LOV i Södertälje

I lördags var det på TV nyheterna om att många kommuner säger nej till LOV – Lagen om Valfrihet, som gäller att äldre i behov av hemtjänst skall få välja utförare och som är en frivillig möjlighet för kommunerna. Det sades då också att Södertälje kommun som haft LOV fattat beslut om att avskaffa det.

Om entimmar börjar det sammanträde i Kommunfullmäktige som eventuellt fattar ett sådant beslut och på bordet ligger ett förslag till att fatta just det beslutet!

Det är faktiskt lite fatalt att journalister inte håller reda på att demokratiska beslut i en kommun fattas av kommunfullmäktige som är kommunens enda demokratiskt valda organ. Visserligen är det sant att kommunfullmäktige i praktiken behandlas som en formalitet av majoriteten som kan driva igenom sina beslut i kraft av att ha en majoritet av delegaterna på sin sida. Men att man skriver kommunfullmäktige på näsan att beslutet redan är fattat när det kommer upp på vårt bord menar jag är att gå ett steg för långt. Man borde vara noga med nyansen och tala om att kommunstyrelsen har fattat beslut att lägga fram ett visst förslag till kommunfullmäktige.

Även om det är ytterst sällan något överraskande händer i fullmäktige, så är det inte helt omöjligt att det gör det, och även om beslutet blir det förväntade, så blir det nog en intressantare debatt om inställningen före mötet inte är att beslutet redan är fattat!

Att gå ut på nyheterna och tala om att beslutet redan är fattat innan det faktiskt är fattat är att döda frågan. Det borde inte nyhetsreportrar som tänker efter göra!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s