Stimulans eller åtstramning i ekonomin?

På nyheterna idag intervjuades nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman, som menade att EU och Sverige gör helt fel som åtstramar – medan USA som stimulerar sin ekonomi gör rätt.

Intressant! Men jag saknar helt den avgörande frågan: Hur använder man stimulansen om man nu skall stimulera?

(”Stimulera”  är samma sak som ”sätta fart på sedelpressarna”,  fast i vår tid behöver det inte längre tryckas faktiska sedlar)

Redan på min lilla nivå som andre vice ordförande i Södertälje kommuns ekonomiskt sett minsta nämnd förstår jag oron för att få allt i knät om man som politiker går in på djupet i sakfrågor och ifrågasätter kunniga tjänstemän. Så mycket värre det måste vara på toppnivå kan jag bara föreställa mig.

Men som politiker måste man in i sakfrågorna. Man måste våga lyssna på sina tvivel och hitta en egen hållning och fatta egna beslut.

Ekonomi som vetenskap utan förankring i praktiskt kunnande är ingenting. (Ekonomi betyder hushållning; Vad betyder då hushållning om man inte har ett praktiskt hushåll i grunden?)

Det finns två stora nationalekonomiska ”skolor”:

Chicagoskolan som förordar att marknaderna sköter sig själva är den ena. De yttersta konsekvenserna av den skolan är att man skulle låtit samhället krascha när Lehman Brothers i USA gick i konkurs och hotade dra hela samhället med sig för tio år sedan. Det är vad radikalerna i Teapartyrörelsen tycker.

Men då reagerar pragmatiker som inser att konsekvenserna av ett sådant agerande skulle bli  outhärdliga och plockar fram den andra ”skolan” – Keynes. Denna skola förordar sedelpressens väg.

I praktiken i USA blev det att pengarna stoppades ganska rakt in i det hål där den stora bristen fanns – rätt in i det stora svarta hålet där bl.a. samma människor som skapat den stora konkursen genom sin oaktsamhet fortsatte att oblygt raka åt sig höga löner och bonusar – medan en del hamnade rätt och skapade arbeten. Krugman tyckte alltså att detta var bättre än EU´s väg, eftersom en del pengar trots allt hamnat rätt.

Alltså; Grovt sett handlar det bara om att stimulera eller dra åt. Eller exakt hur mycket eller lite man skall ”låta sedelpressarna gå”. Det är endimensionellt.

Men det är faktiskt innehållet som är helt avgörande!

David Korten föreslår en tredje väg i sin ”Agenda for a New Economy” – finns även på svenska.

Nu tänker jag börja driva den linjen!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s