Opastöriserad mjölk är inte farlig!

När mjölken kommer direkt från kon innehåller den en skyddande bakterieflora. Den innehåller dessutom enzymer som bryter ned laktos, vilket innebär att många som uppfattas som inte tåla mjölk faktiskt kan dricka opastöriserad mjölk. Den skyddande bakteriefloran håller farliga bakterier nere. Det är därför inte alls säkert att man blir sjuk om man dricker opastöriserad mjölk även om denna mjölk skulle innehålla en del bakterier som kan vara skadliga. Pastöriseringen dödar bakterier – de nyttiga såväl som de eventuella skadliga bakterier som kan finnas där.

Det verkligt farliga är om pastöriserad mjölk blir smittad.

Det är så lätt att säga att det kan finnas farliga bakterier i opastöriserad mjölk och att pastöriseringen tar bort dessa. Att man då samtidigt tar bort skyddet mot farliga bakterier talar man betydligt mindre om.

En anledning till att industrin favoriserar pastörisering är hållbarheten. Opastöriserad mjölk surnar ganska snabbt till filmjölk. Om man kan konsten kan man lätt göra gräddfil, kvark mm. Det blir livsmedel med extra hög kvalitet. Men det är en levande produkt, som hanteras bättre i hantverksmässig eller småindustriell skala än i en stor industri. Den mjölk som konsumenter känner till har tagit ganska lång tid på sig från mjölkning av kon tills den hamnar i butiken. Först två dygn i tanken på gården, sedan transport i mjölkbilen, förvaring i tank på mejeriet i väntan på att komma till de olika stegen i ”förädlingen” – ta bort grädden, sätta till rätt fettmängd igen, homogenisering, förpackning, utkörning igen o.s.v. Då krävs pastörisering – ibland t.o.m. två gånger plus en ytterligare värmebehandling däremellan för att förlänga hållbarheten. I den här processen är det extremt noga att inte smitta mjölken. Om farliga bakterier kommer in i det här systemet är det naturligtvis katastrof.

Opastöriserad mjölk är något helt annat. Den skall behandlas efter helt andra riktlinjer än pastöriserad mjölk. Andra EU-länder kan. Estland är extremt noga med livsmedelssäkerhet – och de har fått till det. I en av Tallinns livsmedelsbutiker kan man köpa opastöriserad mjölk som kommer direkt från en gård.

Om Estland kan, så kan väl vi?

Annonser

En tanke på “Opastöriserad mjölk är inte farlig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s