Nytt grepp i Södertälje kommun

De ekonomiska grundförutsättningar som styr världen idag formades till största del i andra världskrigets slutskede då fredsvillkoren formades. I krigets slutskede tvingades några enskilda människor att fatta beslut med betydligt mer vittgående konsekvenser än de kunde överblicka.

Bristerna i dessa system gör att vi idag brottas med bland annat globala miljöproblem som vi inte kommer tillrätta med. Det kommer vi inte heller att göra förrän vi går till botten med orsakerna.

Södertälje kommun har just nu chansen att i samma grepp lösa sina egna problem – och ta en positiv roll i ett globalt sammanhang.

Medan kommunen i stort gör underskott lyser en verksamhet: Kostenheten. Den serverar daglig mat till över 20000 personer och har lyckats göra skolmaten till en upplevelse av hög restaurangkvalitet. Genom att satsa på råvaror med hög kvalitet och miljöinnehåll stöttar man lantbrukare som satsar på detta. Ungefär 47 % av det som köps är idag ekologiskt odlat, och arbete pågår för att särskilt stimulera kommunens egna lantbrukare och lokala förädlare att producera till den lokala marknaden. Kockarna kan sträcka på sig och vara stolta. Allt detta har de åstadkommit – utan att få mer budget från kommunen.

Jag är övertygad om att potentialen att göra liknande resor finns inom andra områden i kommunen.

Men då måste kommunen våga tänka på helt nya sätt.

Det har länge talats om att Södertälje kommun vilar på två ben – Astra Zeneca och Scania – och behöver ett tredje. Men när man sökt detta tredje ben har man inte vågat helt ut bejaka den uppenbara källa till nytänkande som länge funnits kring Järna, och som länge dragit till sig nytänkande och kreativitet med nödvändigt djup.

Kostenhetens chef såg för tio år sedan möjligheterna och har hittat ett fruktbart sätt att integrera inspirationen och det annorlunda tänkesättet.

Det är detta som burit frukt i och med att Östersjöprojektet BERAS (Med huvudsyfte att rädda Östersjön från övergödning, men samtidigt med många positiva sidoeffekter – www.beras.eu) växt fram och bidragit till att maten i Södertälje är en sådan framgång. Maten från jord till bord med ekologiskt kretsloppsjordbruk, Östersjövänlig mat och hållbara matsamhällen är Södertälje kommuns tredje ben. Vi behöver bara bli tydliga. Kring maten kan vi samlas.

De krafter i världen som längtar efter sant hållbar utveckling välkomnar Södertälje kommuns arbete i den här riktningen. I det ögonblick vi slutar tycka synd om oss själva och istället börjar rikta våra krafter mot vad vi kan göra för världen, så kommer världen att hjälpa oss att komma på fötter. Det är svårt att hjälpa den som sitter i ett hörn och tycker synd om sig själv. Men den som riktar sin kraft åt att hjälpa andra blir hjälpt utan att be om det, för det ligger i allas intresse att hjälparen står på fötterna.

Vi moderater lägger en kärv budget. Att klara budget i balans är ingen målsättning. Det är en förutsättning för att nå våra målsättningar.

Trots det kärva läget har vi lagt en miljon till att hålla en fast resurs för BERAS att överbrygga glappet mellan två EU perioder. En period som varat 2007-2013 tar slut och stora bidragsgivare inom EU går in i utvärdering och nästa period kommer inte att vara igång förrän 2015. Att inte hålla farten i mellanperioden är fatalt för möjligheterna att hämta hem projektanslag som kan hjälpa oss att utveckla näringsliv, skola inklusive universitet med forskning och Campus Telge och Campus Järna, arbetsmarknad och kulturliv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s