Mälardalsrådets miljöutskott – Försök att gå till handling

Sedan knappt två år är jag med i Mälardalsrådets miljöutskott.

Ett år i förväg fick jag frågan från mitt partis (m) representant om jag var tillgänglig för att bli nominerad till Mälardalsrådets Miljöutskott och sade att det var jag intresserad av. Sedan väntade jag och frågade ett par gånger den som nominerat mig hur det gick, men hon visste inget.

Plötsligt fick jag en kallelse till ett möte ganska nära i tiden, och så visade det sig att det var på det mötet vi skulle anta utskottets handlingsplan. Det var ju helt chanslöst att förbereda sig på något bra sätt. Varje gång jag berättat denna historia för någon av de andra ledamöterna, så får jag höra en annan liknande historia. Det har inte varit lätt att förstå vad som egentligen är vårt uppdrag. Vi får fantastiskt inspirerande föreläsningar – men vad det verkar knappt några andra egentliga frågor att ta ställning till än vilka fler föreläsningar vi önskar att få.

Jag har engagerat mig i politiken för att jag vill gå till handling. Därför blir jag ganska frustrerad. Jag kan inte ta in så väldigt mycket mer och för varje ny föreläsning vet jag  ännu mer om vad som borde göras. Nu vill jag inte ta in mer av olika frågor. Det är hög tid att vi blir praktiska och börjar agera.

Nu var rådet på 24-timmars resa till min kommun – Södertälje, och vi fick tillfälle att visa upp vad vi åstadkommit i vår kommun, inte minst inom Östersjövänlig mat, där vi har ett moget initiativ – 24 000 portioner om dagen – och redan är nästan hälften ekologiskt. Eftersom vi fick helt autentisk skollunch kan deltagarna vittna om att skolmaten håller hög restaurangstandard. Vi besökte även BERAS, Kretsloppsanläggningen i Hölö och fick se en intressant nyhet i sopsorteringen. Alla som varit med och som jag pratade med var inspirerade och tyckte att detta bör vi gå ut med! Detta måste ju spridas!

Efter denna resa fick vi göra ett grupparbete i tillfälligt sammansatta grupper. Jag blev riktigt nöjd med vad vi åstadkommit – och nu är frågan hur det går till förverkligande:

Sammanfattning av gruppdiskussion, Mälardalsrådets Miljöutskott 26/9 2013

Deltagare: Anna Sehlin (v), Tord Domargård (c), Ing-Marie Yang (mp) och Hans von Essen (m)

Innehållsfrågor

 • Erbjuda träff med kommuner för att informera om inspirerande exempel och vad som kan åstadkommas när det finns samförstånd över parti- och blockgränser (som t.ex. i Södertälje när det gäller miljöprofilen). Minimikravet för att genomföra ett sådant möte är att Kommunstyrelsens ordförande, stadsdirektör och oppositionsråd ställer upp.
 • Be Mälardalrådets styrelse om en resurs för att göra en utredning av
  • Pilotprojekt på miljöområdet som har tillräcklig förankring, mognad och gräsrotsstöd för att sprida till andra kommuner (T.ex. Kostpolicyn i Södertälje, Sustainable Food Societies, Våtkomposteringssystemet och sopsorteringen)
  • Förslag till utvidgning i form av kommuner som kan vara mogna för att försöka ta efter – en spridningsstrategi för varje moget pilotprojekt

  Organisationsfrågor

 • Heldagsmöte i höst, men inte i september för uppsummering av utskottets arbete så här långt med tanke på överlämning till den grupp som tar över i nästa mandatperiod. Planera överlämningen med bl.a. en sammanfattning av vad nuvarande gruppen har gjort.
 • Se över utnämningsprocessen till Mälardalsrådets Miljöutskott
 • Skriv ett välkomstbrev till ledamöterna som utses i nästa mandatperiod där det bl.a. framgår vilken roll och mandat man har som ledamot
 • Om det skall vara 24-timmars nästa år så skall det vara på våren för att inte kollidera med valet

Minnesanteckning  Hans von Essen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s