Dina 2000 kvadrat – och mina…

”Dina 2000 kvadrat” är ett projekt som har förutsättningar att bli en folkrörelse. Vi är 7 Miljarder människor på jorden – och vi har 1,4 Miljarder hektar åkermark som skall föda oss. Det blir 2000 kvadratmeter var.

Projektet ”Dina 2000 kvadrat” vill visa hur den åkermarken kan skötas så att vi samtidigt kan njuta av ett överflöd av god mat och se till att den marken vi har ansvar för kan vända klimatutvecklingen, vårda jorden så den blir allt bördigare, göra oss oberoende av fossilbränsle, bidra till att minska havens övergödning och till att förbättra den biologiska mångfalden.

Projektet har både blogg och grupp på Facebook och ordar evenemang och skapar möjlighet för människor att vara med. Att göra allt det här är roligt också!

En tråd är att faktiskt ta reda på hur det är med mina 2000. Genomsnittlig svensk använder 4000 kvadrat, och om vi antar att det är genomsnittlig åkermark i världen, så är klimateffekten och effekten på biologisk mångfald och övergödning ohållbart negativ.

Själv är jag nog lite nördig i den här riktningen, men trots allt har jag inte full koll på mina 2000. Jag försöker ta tempen:

Vi (alltså frun och jag) odlar själva en hel del, och den mark vi odlar är inte inräknad i statistiken för världens åkermark, eftersom vi odlat upp en markbit som var i långt gången igenväxning när vi tog tag i den. Man skulle alltså kunna räkna bort den helt. Men markbiten är inte stor – mindre än 100 kvadrat. Eftersom vi bor bredvid den, så är den vårt skafferi. Vi kan verkligen minimera spill – och det vi ändå spiller går in i komposten och bidrar till hela kretsloppet. Likaså alla bär och all svamp vi plockar i skogen. Det blir en rejäl lättnad såväl i plånboken som i mina 2000 kvadrat.

Men trots allt köper vi en hel del mat.

Vi klarar sylt och mjölksyrade grönsaker året runt. Färskt grönt har vi eget från och med maj till och med november, tror jag. Det finns lite grönsaker i frysen och i konserver vi gjort, men potatisen och de andra rotfrukterna tar slut i september och vårt eget är inte igång förrän i juli. Lök har vi odlat alldeles för lite. Den tog slut i augusti.

Vi köper alltså en del grönsaker också – dels lite lyx och dels komplettering på vintern. 100 kvadrat till?

Bröd och spannmålsprodukter spelar en ganska stor roll i min mathållning. Vi äter varje morgon (de senaste 30 åren) en stor tallrik gröt gjord av råg och vete, som vi står på ganska bra. För detta vet jag att det går åt ungefär 25 kg spannmål per år. Vi köper nämligen i 25 kg säck och det går åt två sådana säckar på ett år till oss två – alltså en säck per person och år. Med hektarskörd 5-6 ton så räcker c:a 50 kvadrat. Bröd och andra spannmålsprodukter: 50 kvadrat till? Finskt hårt rågbröd – helst Oululainens Hapankorppuja – är beroendeframkallande, och jag har odlat ett beroende sedan barndomen, och nyligen har jag upptäckt att det finns en finsk matbutik i Södertälje (Makupala). Någon gång får jag kontakta Oululainen i Lahti och försöka få dem att använda ekologisk råg. Till dess får jag stå ut med att ha en bit konventionellt odlad rågåker i Finland. Jag gör nog av med 50 paket på ett år – kanske 12 kg råg. Det blir 25 kvadrat. I övrigt befinner vi oss i det ekologiska brödets förlovade land i Järna – med fem olika bagerier med en mängd läckra brödsorter; Saltå Kvarn, Nibble bageri, Almviks bageri, Järna Vedugnsbageri och Lilla Maräng. Kanske kan någon av dessa försöka sig på att kopiera de läckra finska surskorporna. I så fall får Oululainen se upp! Blir det en 25 kvadrat för ekologiskt bröd utspritt bland Saltå Kvarns kontraktodlare i Mellansverige?  Det fina med Saltå Kvarn är att de belönar odlare med bättre pris när de gör mer för miljön än ekologiskt regelverks minimum.

Som matolja har vi börjat använda Säby gårds (ekologisk gård här i Järna) rapsolja som standard. Hur länge räcker en femlitersdunk? En månad? Alltså 60 liter på ett år. Jag får fråga bonden på Säby någon gång hur många liter olja det blir per hektar. Normskörden för konventionellt i Södermanland ligger på 2,6 ton i Jordbruksverkets statistik för 2013. Ekologiskt brukar vara 80% av normskörd för höstsäd (De som säger halv skörd för ekologiskt jämför hela landets statistik vilket innebär att ekologiskt på övervägande sämre jordar jämförs med konventionellt som lägger beslag på de bästa åkerjordarna – alltså helt missvisande!).  Men hur mycket av rapsen är olja? Rapsen pressas och pressresten är foder till Säbys kor. Eftersom vi dricker av Arlas ekomjölk, så tar vi in en liten bit av det också, även om det då är uppblandat med flera andra gårdar. Jag gissar helt grovt på att 50 kvadrat av Säby gårds rapsåker är till oss två. Det känns också bra. Jag har börjat titta på det där rapsfältet med en särskild tillfredsställelse. Säby är en gård som har en bra balans. Jag tror att de har hög självförsörjning med foder också.

Vi är inte vegetarianer och vi har inte egna djur. Vi brukar köpa ett lamm på hösten – styckat och klart, och stoppa in i frysen. Sedan kommer bitarna fram och lagom till nästa höst är frysen tom. Det kommer från en gård som har 10 hektar åker. Jag tror hälften av den åkern 5 ha går till foder till får och lamm och jag tror att de producerar 60 lamm på ett år. Det blir faktisk 800 kvadrat där om man räknar, d.v.s. 400 kvadrat eftersom vi är två som äter, och dessutom är det här bjudmat. Dessa kvadratmetrar har vi gott samvete för. De kommer från en mönstergård som vi känner väl. De har en bra växtföljd och bygger upp sin markbördighet mycket medvetet – alltså är den marken definitivt en kolfälla! Ibland köper vi några korvar och salami av blandat ursprung, men jag har ingen koll på hur mycket det blir på ett år. Skall jag gissa på att vi har 200 kvadrat i diverse kött här och där i världen?

Det börjar bli dags att samla kvitton och notera allt under en eller ett par veckor och försöka få koll.

Mjölk och ost går åt. Här skulle en rejäl kvittokoll behövas. Mellan tummen och pekfingret gör vi av med 2 liter K-mjölk och ett halvt kg ost på en vecka. Eftersom det går åt 10 liter mjölk för ett kg ost, så blir det 7 kg mjölk på en vecka – 1 kg om dagen. Räcker det till smör också? 400 kg mjölk per år. Säg 600 kg, så har vi en tiondedels mjölkko. Hur mycket åkermark kräver den då? Jag är husdjursagronom och hade för tjugo år sedan hand om en flock på tio mjölkkor. Jag borde veta. Men det beror mycket på vilken gård det är ifrån, och sedan Nibble gård brann ned köper vi Arlas ekomjölk. Ostar har jag alltid velat variera eftersom jag gillar variera mellan olika smaker. Arlas ekomjölk kommer väl från mejeriet i Kallhäll och de hämtar så vitt jag vet från ekogårdar i Stockholms och Uppsala län. Ostarna kommer från olika mejerier i Sverige och Danmark. Det mesta är ekologiskt, men vi kan inte avstå från Västerbottenost, ibland Port Salut och en del annat som inte finns i ekologiska varianter. Gissningen 800 kvadrat är mycket mycket grov; utspritt främst i Mälardalen, men lite grann här och där i hela norra Europa.

Det slår mig att lyx och smak står för en väsentlig del av det vi köper och var det kommer ifrån är mycket utspritt. Någonstans i världen har vi en del i ett avokado- ett oliv-, ett citron- och ett mangoträd. För att inte tala om några kaffebuskar. Föresten någon liten del i ett kakaoträd också. Och sockerbetor och kanske lite sockerrör…

Jag tror att jag håller mig gått och väl inom ramen, trots alla extra. Men det skulle behövas en del räknehjälp även för mig. Det är allt det där lyxiga som slinker med som är extra svårt att räkna. Det kräver en disciplin och kanske hjälp av någon annan att övervinna den där mänskliga driften att vara lite blind för sina svagheter.

Nu sätter vi igång och samlar kvitton! Det duger inte att ha så här dålig koll…

Annonser

En tanke på “Dina 2000 kvadrat – och mina…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s