Östersjövänlig mat tidigt i maj – surkålssallad med maskros

Den första våren är faktiskt en liten utmaning för säsongsanpassad och lokal mat. Det tar ett tag från de första gröna primörerna tills de som sås på friland är färdiga. Min absoluta favorit som tar oss genom vår och försommar är surkål med maskrosblad. Det är bara att hacka maskrosbladen, blanda i surkål och hälla på olja. Eftersom vi här i Järna har tillgång till Säby gårds egen ekologiska  rapsolja, så tar jag den. Den läckra brytningen mellan det sura och det beska gör att jag faktiskt använder maskrosbladen långt in i försommaren och tröttnar inte på rätten förrän resten av trädgården hinner ikapp en bit in i juli.

Ägg är också vårmat. Har man inte egna höns, så är det nu de som har riktig hönshållning (som ger hönsen chans att nyttja det första gröna ute) har överskott på ägg. Sockerkakor från de äggen blir kraftigt gula utan färgtillsats. Industrihönorna får färgämne i fodret. Det är fusk!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s