Årsmöte i Sveriges Ekokommuner – SEKOM – i Borås

Det här är tredje året jag är med på ekokommunernas – SEKOM – årsmöte. SEKOM är en kommunal förening med gemyt. Första gången jag var med var i Jokkmokk för två år sedan. En sak som då slog mig var just gemytet. Föreningen uppstod ur en folkrörelse och något av den karaktären fanns kvar. Valberedningen hittade på att be alla till styrelsen nominerade att jämföra sig med ett träd – och så fick vi mycket intressanta och innovativa presentationer av dem som ek, björk, gran och asp… Det lästes upp hemsnickrade dikter och det förekom många roliga upptåg. Stämningen var varm och tillåtande, så att många vågade ta sådana initiativ. Jag kände mig omedelbart hemma, välkommen och varm. Det här var en annorlunda kommunal förening. Jag blev glad av att vara på mötet och det gjorde det enklare än det brukar vara på sådana här möten att ta nya kontakter och lära känna de andra. Sådant är viktigt.

En av de jag lärde känna på mötet var Torbjörn Lahti. Han ställde en öppen fråga på mötet om man ville bli korrekturläsare till hans nya bok ”Hur man förändrar världar”. Det hoppade jag på, och fick lära mig en del om SEKOM´s bakgrund och olika steg, som Torbjörn döpt till Ekokommun 1.0, 2.0 o.s.v., efter mönster från IT-världen. I boken lanserar han nästa steg som skall tas – Ekokommun 5.0. Bilden är attraktiv. Världen behöver en systemuppgradering – och vi får inte tro att den vi håller på med just nu är den sista heller.

Sedan sist har ett och annat hänt och jag gläder mig särskilt åt att samarbete med BERAS nu finns inskrivet i verksamhetsplanen för 2013 och det börjar falla på plats hur det skall gå till.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s