Det största hotet mot bra livsmedel

Jag var på Nya Moderaternas Sverigemöte i Karlstad och ett av de seminarier jag valde var ”Mat, konsument och företagare – med en gemensam EU-marknad för alla skapar vi fler jobb” med EU parlamentarikern och livsmedelsföretagaren Anna Maria Corazza Bildt och Livmedelsindustriernas vd Maria Söderqvist.

Det blev ett dynamiskt och spänstigt möte där de två huvudtalarna på vissa punkter hade rakt motsatta tankar och på andra var kraftfullt överens. Moderatorn Michael Storåker började direkt med hästlasagnhistorien, och Anna Maria var på med att det var branschens val att kasta sådana absurda mängder till följd av detta. EU´s livsmedelslagstiftning kräver inte detta och nationellt sker bara tolkning. Länderna skall inte skriva sin egen lagstiftning för det hindrar den inre marknaden. Branschen hade kunnat märka om istället för att kasta. Det är ju inget farligt med hästkött i sig!

Marie gick inte med på att branschen hade kunnat göra på annat sätt och diskussionen landade i att Livsmedelsverkets övertolkning av lagen är ett allvarligt problem. Senare fylldes från publiken i att kommunerna också gör mycket olika tolkningar, så det finns mycket att göra här som kommunpolitiker också.

Men vad är då det största hotet mot bra mat?

Jo, det är handelns egna varumärken!

Det är ett allvarligt problem för de aktörer som lägger ned möda och kraft i kvalitet och miljö och som bygger sina varumärken. De får inte längre synas, utan prispressas och blandas med allt annat så att konsumenterna inte längre kan efterfråga dem. Saltå Kvarn har t.ex. drabbats av detta. Konsum har plockat bort Saltå Kvarns egna förpackningar från sina egna hyllor och erbjudit ett omöjligt lågt pris för att ta emot sortimentet och blanda in i sitt eget varumärke.

Som konsument kanske du kan göra så här – Gå till din Konsumbutik och leta efter Saltå Kvarns produkter – finns de inte där – fråga efter dem, och säg att om det inte finns Saltå Kvarns att köpa så får du väl gå till en annan butik. Kanske det hjälper. Om inte – så är det väl bäst att börja vänja sig att gå till en annan butik…

Men här behövs EU-reglering. Det skall inte vara tillåtet att dölja varumärken på det här sättet. Det leder till en prispress som missgynnar de mest seriösa mest och skapar möjligheter för oseriösa.

Ett starkt konsumenttryck i frågan kanske kan förmå branschen att själv ta sitt ansvar.

Jag säger BASTA till matfusket!

 

Annonser

2 tankar om “Det största hotet mot bra livsmedel

  1. M ska vara glada över att ha en miljö kompetens som Du Hans. Läser Din blogg, men har inte wordpress längre. Lycka till

  2. Jag förstår heller inte varför hästkött med så små andelar i kött, ska skapa sådant rabalder.
    Dock så skall allt vara äkta vara och rent från kemikalier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s