Östersjövänlig sommarmat, del 1 grönfräset

Just nu är jag ledig och överlycklig med min trädgård som ger ett överflöd att ta av. Varje dag (med undantag) gör jag en ”grönfräs” av ihopplockade blad från trädgården. Den sjunker ihop, så det skall vara en rejäl bukett. I början överdrev jag. Det skall gå åt vid matbordet också – och det här är ett extra tilltugg och aptitretare och inte en huvudrätt. Alla ätliga blad går bra. Jag tycker om att ha mycket Shungiku. Det är en japansk Chrysanthemum som man skördar skott av innan den börjar skjuta blomknoppar. Det jag inte hinner skörda går upp i blom och bidrar till att göra trädgården vacker med gula blommor. Den har en spännande, kryddig smak. Jag tycker också om att spetsa mitt grönfräs med ängssyra som ger en liten syrlig touche.
(Ängssyran odlar jag framför allt som smaksättare till soppor). Och så är jag dessutom barnsligt förtjust i att rensa ogräs genom att ta fina skott av svinmålla och våtarv. Kirskål växer inte i vår trädgård. Det hade annars varit ett bra alternativ som bas med sin distinkta smak. Mangold är också en möjlig, mildare bas. Jag drygar kanske ut med något blad. Ibland plockar jag i lite dill också. Det blir lite olika varje gång. Experimenterandet är roligt.

Jag hackar bladen genom att rulla ihop till en klump och skära tunna skivor. Sedan hettar jag upp rapsolja (ekologisk från Säby gård i Järna), lägger eventuellt först i lite lök och fräser kort och sedan resten och fräser tills det kokat ihop. Och så en liten klick på varje tallrik – eller en liten skål bredvid huvudrätten.

Bakgrunden till ”Östersjövänlig mat” är Östersjöprojektet BERAS Implementation – se www.beras.eu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s