Antroposofi

I ett samtal får jag frågan hur pass mycket jag är antroposof. Efter lite funderande tillstår jag att jag är det helt och hållet.

Att vara antroposof är inget annat än att tycka det är värt mödan att försöka utforska den andliga världen vetenskapligt. Jag kan inte vara mindre än 100% för detta.

Det är ovanligt att någon svarar så, får jag höra. Det är inte första gången jag möter den reaktionen. Jag tror vi antroposofer känner oss brända. På något sätt har vi låtit oss bli inmålade i ett hörn.

Vi har metoder – både meditativa metoder och metoder som bygger på kombinationer av klurigt tänkande, noggranna iakttagelser och försök. Och nu och då tittar vi i backspegeln och granskar oss själva och varandra. Vi har också tillgång till resultat av andras ”andevetenskapliga forskning” som ger oss tankeställare och aha-upplevelser kring vår tillvaro före födelsen och efter döden, om översinnliga väsens liv och inverkan på oss, om världsutvecklingen och vår egen utveckling som människor. Men vare sig metoderna eller resultaten är vi ensamma om. Vi försöker inte ha monopol på metoderna, och allt får ifrågasättas, stötas och blötas. Vi har faktiskt inga dogmer alls. Vi tror inte blint på något utan håller bara dörren öppen även för tankar som många andra reflexmässigt avfärdar. Det enda som verkligen är i grunden antroposofiskt är att vi inte erkänner några kunskapens absoluta yttersta gränser.

Man kan verkligen fråga sig hur det kunnat bli så kontroversiellt att vara antroposof att få av oss vågar tillstå sig vara det. Är det bara mitt eget hjärnspöke?

Nu har jag gjort det: Vi får väl se om det händer något …

Annonser

3 tankar om “Antroposofi

  1. Bara några miljö önskningar:
    1. Fimpar blir soptipp i Södertälje centrum; Askfat eller förbjud rökning.
    2. Engångsgrillar för folk som inte är vana grillare har bränt upp mycket.
    -förbjud engångsgrillar–skräp och brand, bränn fara

  2. Ping: Politisk paneldebatt om Waldorfpedagogik och religion | Miljönämndsbloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s