Intervjuad i Radio P1 ”Plånboken”

Intervjuad i Plånboken

Jag lyssnar alltid på P1 i radio när jag har chansen. Ibland reagerar jag på något och skickar ett e-mail. Den här gången ledde det till att Plånboken i P1 ringde och ville ha mig med i nästa inslag.

Här är länken till programmet som gick onsdag 23/2 kl 10.00: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2778

Och här är det jag skrev:

”Hej

När det var Pensionsfondsval för många år sedan, så valde jag etiska fonder och miljöfonder, för jag tänkte att om de går med förlust kan jag ändå vara nöjd för jag har satsat på framtiden och kan leva med gott samvete – och sova gott – även om dessa fonder går ekonomiskt baklänges.

Jag saknade då och saknar fortfarande ordentliga möjligheter att utvärdera hur pass etiska och miljöriktiga dessa fonder är egentligen eftersom den utvärderingen är så eftersatt. Alla talar bara om penningvärdet i tusen nyanser. T.o.m. när någon (som i Plånboken som jag lyssnade till idag 13/2 på reprisen) direkt frågar hur man skall satsa om det viktigaste är att kunna ”sova gott”.

Häromveckan fick jag mitt besked från Pensionsmyndigheten och såg att mina etiska aktiefonder och blandfonder faktiskt givit min portfölj (som jag inte brytt mig om och inte rört sedan jag satte ihop den) totalt sett något bättre resultat än genomsnittet. Det känns naturligtvis tillfredsställande. Det har hänt tidigare att beskedet legat under medel, men det har inte gjort mig sömnlös.

Många har tyckt att jag är blåögt idealistisk och inte cynisk nog för vår krassa verklighet. Jag har mer och mer lärt mig att stå på mig med min ”blåögda hållning”. Det är helt enkelt också ekonomiskt klokt att i första hand tänka på en ekologiskt och etiskt hållbar framtid när vi väljer aktier – som ju är våra investeringar i framtiden. Satsa på den framtid du faktiskt vill ha till dina barn och barnbarn och barnbarns barn och välj de aktier som investerar i den framtiden! Svårigheten är att det är svårt att hitta analytiker som satsar sin begåvning på att hjälpa till med den bedömningen. Jag saknar verkligt skarpsinniga bedömare i den genren. I alla fall efter Sternrapporten borde det finnas marknad för det.

Jag hör aldrig den här hållningen uttryckas i ekonomiprogram som Plånboken – eller i alla fall alldeles för sällan. Den som bara stirrar på pengarna stirrar sig blind! Investeringar handlar om vilken framtid vi faktiskt vill ha åt de kommande generationer vars dagliga arbete bl.a. kommer att bära vår framtida pension och sjukvård.

Den som bara tänkt på vinstoptimering och misslyckas och förlorar pengarna får ju svårt att trösta sig. Då är ju allt bortkastat – och risken är att satsningen bidragit till att dra oss ännu längre in i en återvändsgränd. Den som däremot satsar på ett djupt känt ideal och förlorar pengar, har ändå tillfredsställelsen kvar. Och möjligheten att det vänder längre fram. Man måste inte vara krass för att man sysslar med pengar. Kan ni göra ett försök att arbeta in en sådan hållning?

Vänliga hälsningar

Hans von Essen, Järna”

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s