Inför mötet 5 november

Vid min första genomläsning upptäcker jag inga anledningar att göra något annat än att bekräfta tjänsteyttrandena, men två ärenden är värda att läsa extra noga, därför att det handlar om frågor som är komplexa och med potentiellt stora miljökonsekvenser.

Den ena är Miljönämndens remiss till programsamrådet om stadskärnan (punkt 14). Tjänsteyttrandet innehåller olika påpekanden om miljöfaktorer som den fortsatta planeringen måste ta hänsyn till.

Det har länge varit en ”etablerad sanning” att det är bra ur alla synpunkter att ”förtäta stadskärnor” och att storstadsregioner måste växa. Det finns dock ny forskning som balanserar detta.  Det som mest glömts bort är vårt mänskliga behov av ytor. Även om vi bor ihopträngda i städer behöver vi ytor och ytor sträcker obönhörligt ut sig och skapar avstånd. Vi har också osynliga ytbehov. Min ”käpphäst” är odlingsytorna. En genomsnittlig svensk tar 0,3 hektar (=3000 kvadratmeter= en och en halv fotbollsplan) åker i anspråk – någonstans i världen, och få vet var och hur. Det blir i en stad stora ytor och ju större staden är desto mer transporter in av livsmedel och ut av avfall blir det. Och växtnäringen blandas i staden med miljöfarligt avfall som gör det olämpligt att återföra till åkern. Hur stor är egentligen då en rationell och ekologiskt hållbar stad? Vi fick vid förra mötet i nämnden en presentation av ”Miljöhälsorapport Stockholms län 2009” där bl.a. hälsoeffekter av grönområden tas upp. Detta lyfts på ett bra sätt fram i tjänsteyttrandet. Grönområden betyder ganska mycket för hälsan.

Den politiska frågan om stadskärnan hör hemma i Kommunfullmäktige, som är den instans som kommunen har med direktvalda politiker. Miljönämnden företräder miljöfrågan och långsiktigheten. Miljönämndens fråga är på många sätt en ”överpolitisk” fråga, och i just detta ligger Miljönämndens styrka. Ett väl skrivet yttrande från Miljönämnden måste respekteras.

Därför är det bra att det blir samtal i nämnden kring en sådan här punkt och kanske leder den till något tillägg till tjänsteyttrandet.

Den andra punkten som jag känner behov att bevaka lite extra är vårt yttrande gällande tillstånd för miljöfarlig verksamhet. Vopak Sweden AB hanterar stora mängder farliga kemikalier och det här är en fråga som är ny för mig och helt enkelt av den anledningen kräver den lite extra uppmärksamhet.

Jag kommer att vara bortrest på annat uppdrag under själva mötet, så det här inlägget blir mitt bidrag till det om jag inte kommer på något mer.

Annonser

En tanke på “Inför mötet 5 november

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s